Rekonštrukcia rekreačnej oblasti Rybníky bude ukončená v auguste

09.04.2010 Snina

Snina 9. apríla (TASR) - Miestna samospráva sa v týchto dňoch oficiálne pustila do dlhoočakávanej rekonštrukcie rekreačnej oblasti Rybníky.
Areál prejde viacerými stavebnými zásahmi a čistenie vody na kúpanie bude zabezpečovať nainštalovaná biotechnológia. Celková investícia sa odhaduje na 737.000 eur, práce na projekte budú ukončené pravdepodobne v auguste tohto roka.
\"Projektové riešenie, ktoré ideme v Snine realizovať, už úspešne funguje na viacerých miestach na Morave i v susednom Rakúsku, \" uviedla na margo systému čistiacej biotechnológie hovorkyňa Mestského úradu v Snine Anna Brečková. Ako poznamenala, zámerom projektu je v areáli Rybníkov zrekonštruovať bazén Dana na prírodný bazén, v ktorom budú tri hĺbkové pásma oddelené mólami. Ekologické čistenie vody bude podľa jej slov zabezpečovať prírodný biotop vodných rastlín a rias umiestnený v bazéne Eva, v tejto súvislosti sa bude rozširovať.
Súčasťou rekonštrukcie by malo byť aj rozšírenie plôch pre oddych návštevníkov, revitalizácia sociálnych zariadení, výstavba prezliekacích kabínok, úprava trávnatého ihriska, modernizácia verejného osvetlenia a inštalácia kamerového systému.
Hoci sa na túto investičnú akciu vyčlenili prostriedky mestskej pokladnice, samospráva sa ich snaží získať aj z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013 prostredníctvom projektu, ktorý podala na sklonku marca spolu so svojím poľským partnerom, mestom Przeworsk. Ak by sa v tejto súvislosti Snine podarilo získať asi 1,1 milióna eur, pustila by sa aj do rekonštrukcie chaty Hana. V nej plánuje zriadiť kongresové centrum. O tom, či bude tento zámer podporený aj prostriedkami Európskej únie, sa rozhodne o niekoľko mesiacov.
Dodávateľom stavebných prác sa na základe výberového konania stala domáca firma STAVOMONT SP Snina, spol s r. o. , inštaláciu čistiacej biotechnológie vykoná česká spoločnosť BAPO s. r. o. , ktorá už podobný projekt zrealizovala na Morave.
 

Vyberte región